Glögg. Na święta ze Skandynawii
Glögg to popularny napój w całej Skandynawii, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Przyrządza się go, mieszając różne rodzaje alkoholi, miód, przyprawy oraz bakalie.
Serwowanych na gorąco, korzennych grzanych win jest kilkadziesiąt rodzajów, jak Europa długa i szeroka. Co więc sprawia, że glögg jest taki wyjątkowy? Cóż… To chyba jedyny napój alkoholowy, który do przyrządzenia wymaga… pięciu różnych rodzajów alkoholu! :)
Składniki:
- 1 litr słodkiego czerwonego wina,
- 1 litr czerwonego wytrawnego wina,
- 250 ml (1 szklanka) słodkiego wermutu,
- 150 ml dowolnej wódki (nie gorzkiej),
- 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki),
- 1 pomarańcza,
- 200 g rodzynek,
- 200 g obranych całych migdałów.
- 200 g cukru lub 8 łyżek stołowych miodu,
- kawałek imbiru,
- kawałek cynamonu,
- kardamon,
- 5 goździków.
Sparzoną pomarańczę pokrój w plastry. Zetrzyj imbir. Wymieszaj wino wytrawne, słodkie, wermut i angosturę (gorzką wódkę). Dodaj rodzynki, pomarańczę i przyprawy. Przykryj, odstaw na 12 godzin.
Po upływie tego czasu, dodaj wódkę, cukier i zagotuj, mieszając. Wsyp migdały i… gotowe.
Serwuj przecedzone przez sitko — pomarańcze i migdały zostają w garnku i aromatyzują pozostałą część napoju. Po wypiciu glögga można trzeba zjeść cały wsad! :)
Zródło: ugotuj.to (gazeta.pl).
Zostaw komentarz