Glögg. Na święta ze Skandynawii

Glögg to popularny napój w całej Skandynawii, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Przyrządza się go, mieszając różne rodzaje alkoholi, miód, przyprawy oraz bakalie.

Serwowanych na gorąco, korzennych grzanych win jest kilkadziesiąt rodzajów, jak Europa długa i szeroka. Co więc sprawia, że glögg jest taki wyjątkowy? Cóż… To chyba jedyny napój alkoholowy, który do przyrządzenia wymaga… pięciu różnych rodzajów alkoholu! :)

Składniki:

  • 1 litr słodkiego czerwonego wina,
  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina,
  • 250 ml (1 szklanka) słodkiego wermutu,
  • 150 ml dowolnej wódki (nie gorzkiej),
  • 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki),
  • 1 pomarańcza,
  • 200 g rodzynek,
  • 200 g obranych całych migdałów.
  • 200 g cukru lub 8 łyżek stołowych miodu,
  • kawałek imbiru,
  • kawałek cynamonu,
  • kardamon,
  • 5 goździków.

Sparzoną pomarańczę pokrój w plastry. Zetrzyj imbir. Wymieszaj wino wytrawne, słodkie, wermut i angosturę (gorzką wódkę). Dodaj rodzynki, pomarańczę i przyprawy. Przykryj, odstaw na 12 godzin.

Po upływie tego czasu, dodaj wódkę, cukier i zagotuj, mieszając. Wsyp migdały i… gotowe.

Serwuj przecedzone przez sitko — pomarańcze i migdały zostają w garnku i aromatyzują pozostałą część napoju. Po wypiciu glögga można trzeba zjeść cały wsad! :)

Zródło: ugotuj.to (gazeta.pl).